Αρχική σελίδα » Νέα-Εκδηλώσεις » Δελτία Ενημέρωσης » Μάρτιος 2014

Ενημερωτικό Δελτίο της δράσης «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα»
Μάρτιος 2014

Εισαγωγικό Σημείωμα

H δράση του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα», μέσα από τις σελίδες των ενημερωτικών της δελτίων, παρουσιάζει τα νέα του έργου καθώς και πληροφορίες για την πορεία και τα πεπραγμένα του έργου και τα επόμενα βήματα.

Τα «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα» αποτελούν μία δράση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη ψηφιακών μαθημάτων αντίστοιχων αυτών των προγραμμάτων σπουδών και την ελεύθερη διάθεσή τους, μέσω του Διαδικτύου, στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του, στην ακαδημαϊκή και την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να διευρύνει ή να ανανεώσει τις γνώσεις του μέσω της αυτοεκπαίδευσης.

Η δράση συνεχίζει και ενισχύει το μακρόχρονο έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη ψηφιακών μαθημάτων στην πλατφόρμα η-Τάξη (Open eClass) και εντάσσεται σε μία δέσμη παράλληλων δράσεων που υλοποιούνται ταυτόχρονα από το σύνολο σχεδόν των ΑΕΙ της χώρας, και οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την «Εθνική Πύλη Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων».

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

 1ος κύκλος ενημερώσεων για το έργο

  • Εναρκτήρια συνάντηση της ιδρυματικής δράσης "Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Παν/μιο Αθηνών
    Ενημέρωση των εκπροσώπων των τμημάτων του ΕΚΠΑ σχετικά με το έργο, συντονισμός και ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της δράσης.
  • Ενημέρωση τμημάτων ΕΚΠΑ
    Ενημέρωση για τα Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στην πλειοψηφία των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ενημερώσεις έχουν γίνει σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης Τομέα ή Τμήματος καθώς και σε ενδιαφερόμενα μέλη Δ.Ε.Π.

Προκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση της τοπικής ομάδας υποστήριξης των μελών ΔΕΠ

Ανάρτηση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «Υποστήριξη ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστήριξη της ιδρυματικής πλατφόρμας και άλλες δράσεις». Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν αξιολογήθηκαν και διενεργήθηκαν συνεντεύξεις με τους υποψήφιους των οποίων η πρόταση είχε αξιολογηθεί θετικά στο προκριματικό στάδιο. Η επιτροπή αξιολόγησης βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των προτάσεων και τον καθορισμό του ακριβούς αριθμού των υποψηφίων που θα αποτελέσουν την τοπική ομάδα υποστήριξης των μελών ΔΕΠ.

Βιντεοσκόπηση μαθημάτων - Εγκατάσταση IP καμερών

Πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση τεσσάρων IP καμερών: δύο σε αίθουσες του τμήματος Χημείας, μία στο Τμήμα Μαθηματικών και μία στο Τμήμα Γεωλογίας. Επίσης, ξεκίνησε η ζωντανή μετάδοση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, η καταγραφή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση των αρχείων βίντεο των διαλέξεων που πραγματοποιούνται σε αυτές τις αίθουσες, ενώ συνεχίζεται η ζωντανή μετάδοση, καταγραφή και δημοσιοποίηση διαλέξεων στα τμήματα Μαθηματικών και Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Επιπρόσθετα, κατά το εαρινό εξάμηνο 2012-2013, πραγματοποιήθηκε βιντεοσκόπηση μαθημάτων με συνεργείο εικονοληψίας, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 βρίσκεται σε εξέλιξη η βιντεοσκόπηση μαθημάτων από συνεργείο.

450 ανοικτά ψηφιακά μαθήματα

ocw-treeΜέχρι στιγμής, ο αριθμός των μαθημάτων που έχουν δηλωθεί από τα μέλη Δ.Ε.Π ξεπέρασε τα 450 :  217 μαθήματα Α+ και 240 μαθήματα Α- .

Ήδη, 60 περίπου μαθήματα βρίσκονται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης.

Προγραμματισμός έτους 2014 

Έναρξη ανάπτυξης ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 προβλέπεται να ξεκινήσει η ανάπτυξη και ανάρτηση στην πλατφόρμα Open e-class των πρώτων μαθημάτων της δράσης για τα οποία το υλικό είναι έτοιμο και έχει διατεθεί από τους διδάσκοντες. Να σημειωθεί ότι, η νέα έκδοση της πλατφόρμας η-Τάξη ΕΚΠΑ ενσωματώνει την υποδομή που απαιτείται για την υποστήριξη των Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων (μεταδεδομένα, πίνακας ελέγχου και κατηγορίες ανοικτών μαθημάτων). Επίσης, έχει γίνει διαθέσιμη και η νέα έκδοση της για κινητά - iOS Mobile App. 

Νέος κύκλος ενημερώσεων

  • Συνάντηση με τους εκπροσώπους τμημάτων
  • Ημερίδα ενημέρωσης προς τα μέλη ΔΕΠ
  • Νέος κύκλος ενημέρωσης τμημάτων

Ημερίδα ενημέρωσης προς τα μέλη ΔΕΠ

afisa

Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, ώρα 9:30, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα της δράσης στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», Κεντρικό Κτήριο ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30).

Η ημερίδα απευθύνεται προς τα Μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, εν ενεργεία και εν δυνάμει συμμετέχοντες στη δράση, και στοχεύει στην ενημέρωση για την πορεία του έργου, για το χαρακτήρα του και τις ευκαιρίες που δημιουργεί, στην παρουσίαση της διαδικασίας ανάπτυξης ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων, στην ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα της δράσης, το διάλογο σχετικά με θέματα που δρουν ανασταλτικά σε πιθανή συμμετοχή ενός μέλους ΔΕΠ στη δράση.

Δήλωση συμμετοχής στη δράση και επιπλέον πληροφορίες

Δηλώσεις συμμετοχής στη δράση μπορούν να γίνουν είτε μέσω του εκπροσώπου του Τμήματός σας ή στέλνοντας email στο opencourses [at] noc.uoa.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο της δράσης ocw-project.uoa.gr
 

Μονάδα Υλοποίησης: Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ).